Meetstok, disto, total station. We hebben 3 instrumenten voor het opmeten van een gebouw besproken. Wat de voordelen en de nadelen zijn is ook vermeld.
Alhoewel ikzelf als landmeter een total station gebruik voor verschillende toepassingen zoals grensbepaling, kleine opmetingen, werven, controlenetwerken,... zal ik voor een gebouw altijd kiezen voor de oplossing 3d-laserscanner.
Het principe van een laserscanner is ongeveer vergelijkbaar met een total station met dat verschil dat een total station punt per punt meet een een laserscanner er duizenden tot miljoenen per seconde kan meten.
Het resultaat is een puntenwolk per opstelling die gebundeld worden en na registratie van alle opstellingen een completen gegeorefereerde puntenwolk. Deze puntenwolk bevat zeer gedetailleerde data per ruimte die gebruikt kan worden om 2d tekeningen te maken, een 3d model of elke andere toepassing.
De scanner meet wat hij ziet. Hij kan dus niet door muren meten maar door verschillende ruimtes te koppelen door kamers, de gang,... te meten kan de dikte van muren en andere data correct geïnterpreteerd worden.
Bijkomend voordeel van een laserscanner is dat er eigenlijk te veel data wordt gemeten wat een tweede bezoek aan een site bijna onmogelijk maakt. Ook kan alle data via een webviewer online gezet worden zodat alle betrokken partijen de data kunnen bekijken zonder fysiek aanwezig te zijn op site.
Hoe wordt zo'n puntenwolk geregistreerd? Bekijk op onderstaand filmpje.
Hoe gaan we van ruwe data tot een geleverd product? Bekijk onderstaand filmpje.
Wat kunnen we allemaal met de webviewer doen? Bekijk op 5 onderstaand filmpjes wat de mogelijkheden van een webviewer zijn.
Comments