top of page

Ik wil een gebouw opmeten. Deel 3 : met een total station!

We hadden al een meetstok en een disto.


Beide methodes zijn goed voor individuele ruimtes maar ruimtes koppelen was moeilijk, al op een zelfde verdieping laat staan meerdere verdiepingen.


Een betere methode maar weer iets duurder (nu ja, iets) is een total station. Je weet wel zo een gek fototoestel op een statief.





Total stations bestaan al tientallen jaren en kunnen mits een goed gebruik en kennis van zaken zeer nauwkeurige resultaten bezorgen. In tegenstelling tot een meetstok en disto is heel wat meer kennis nodig om een total station te gebruiken, zeker om te polygoneren door een gebouw. Polygoneren? Het lijkt alsmaar moeilijker te worden? Nee hoor, polygoneren is het positioneren van verschillende meetopstellingen per ruimte en deze koppelen tot 1 geheel. Je kan één verdieping polygoneren maar bij een gebouw moet je en de buitenkant en de verdiepingen polygoneren. Ook trappenhallen op en neer,... Je leest het, expertise en de nodige apparatuur is hiervoor nodig.


Een total station meet individuele punten dus je kan van een muur 2 punten meten deze verbinden en hetzelfde doen met de andere 3 muren en zo krijg je een perfect plan van de muren in verhouding met elkaar, in 90° of niet.


Omdat er individuele punten gemeten worden, moet er per ruimte toch nog een en ander apart met de meetstok of disto bijgemeten worden dus een schets is ook weer nodig.


Een nadeel is ook wanneer je de site verlaat en je hebt een punt foutief gemeten door reflectie of vergeten je dikwijls weer terug moet komen om bijkomende metingen uit te voeren.


De verhoudingen tussen ruimtes en verdiepingen hebben we met deze methode wel dus dit is een hele vooruitgang. Maar beperkingen zijn er dus ook nog.


Is er een betere manier? Jazeker, we komen tot de ultieme oplossing voor dit probleem.... Wacht tot de volgende blogpost.

206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page