top of page

Bomen opmeten

De vraag van een klant was of het mogelijk is om een reeks bomen in te meten met hun diameter?

Natuurlijk gaat dit, traditioneel met een total station is mogelijk als het niet te veel bomen zijn. Het probleem in de zomer is natuurlijk het bladerdek en allerlei struikgewas.

Hier komt laserscanning weer als beste oplossing uit de bus.


74 opstellingen doorheen de overwoekerde tuin met een tijdsuur van 1,5h, een registratietijd van 0,5h en het uittekenen van de bomen zelf een uurtje. Samen met afwerking plan komen we op 4h uit.


4h voor wat bomen, dat is wel lang hoor ik u al zeggen? Weet niet als ik 352 bomen in kaart gebracht heb.


Stel je doet dit aan 60 seconden per boom met een total station (inbegrepen opstelling, meting, diameter opmeten,...) wat al snel is in deze omstandigheden (begroeiing, 10 tallen opstellingen) . 352x60 = 21120 seconden = 352 minuten = 6h terreinwerk. In de hoop ze allemaal gemeten te hebben.


Het plan op kantoor is dan natuurlijk nog niet gemaakt dus je komt minimum aan 8h werk maar ik vermoed nog veel langer.


Ja maar, met mobile mapping zou je nog sneller klaar zijn. Zou kunnen op het terrein maar ik heb een mm nauwkeurige puntenwolk, gegeorefereerd en 100% correct.


Deze snelle opmeting en verwerking komt enkel en alleen omdat er gebruik gemaakt werd van een Riegl VZ400i laserscanner. Dit is de beste scanner voor dit soort toepassingen. Andere scanners zullen problemen hebben met de registratie van de bomen of moeten met targets werken wat hier onbegonnen werk is.


Daarom, voor dit soort opdrachten slechts 1 contact, LSBbvba.


De zone die opgemeten werd.Een perspectief van de verschillende bomen


Aanduiding van alle bomen in een cad-programma.64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page