top of page

 

Project : woning te Hoogstraten

De vraag van de klant voor dit project was het correct in kaart brengen van de bestaande woning voor verbouwingswerken. De architect had plannen in 2D nodig van de bestaande toestand.

Doch bij uitvoering van de opdracht werd een 3d bestand gevraagd voor gebruik in Autodesk Revit. Voor het opmeten van dit pand was deze aanpassing geen enkel probleem.

Gekoppeld aan enkele vaste stationspunten in het Belgische Lambert72 systeem werd eerst de buitenkant opgemeten met een Riegl VZ400i laserscanner. Dit toestel is hoogtechnologisch en kan enkele honderdduizenden punten per seconde registreren. Op deze manier kan na registratie van alle individuele opstellingen een zogenaamde "puntenwolk" gegenereerd worden.

Gekoppeld aan de buitenzijde werden ook het gelijkvloers, de kelder, verdieping 1 en de zolderverdieping ingescand. Het resultaat is een volledige puntenwolk bestaande uit 119 individuele scans. De buitenzijde is gekleurd, de binnenzijde werd in zwartwit tinten opgemeten.

De puntenwolk werd gemaakt enkel voor intern gebruik, de levering bestond uit een revit model, dwg plannen en pdf bestanden van deze plannen.

Buitenzijde woning als puntenwolk

Binnen- en buitenzijde als puntenwolk

Bovenaanzicht gelijkvloers in x-ray view

Door gebruik te maken van x-ray views, hetzelfde principe als bij medische toepassingen maakt het mogelijk om door het gebouw heen te kijken en de verhouding tussen de muurdiktes, ruimtes en andere voor de klant interessante objecten weer te geven. En dit alles op een schaal 1:1.

Bovenaanzicht verdieping in x-ray view

Hetzelfde principe geldt voor de verdieping als voor bovenstaande gelijkvloers.

Doorsnede gebouw in x-ray view

Een doorsnede van een gebouw is met laserscanning zeer eenvoudig weer te geven en geven een zeer duidelijk en correct beeld van de verhouding tussen de verschillende bouwlagen.

Eindresultaat

Het eindresultaat van deze opmeting zijn enkele pdf bestanden te gebruiken voor de renovatie.

W1_beeld1.jpg
W1_beeld5.jpg
W1_beeld6.jpg
W1_beeld7.jpg
W1_beeld8.jpg
bottom of page